Zoeken
Zoeken
Filter op thema
Bestuur Cultuur Techniek Arm/Rijk Wonen Hagenaars

Bekijk tijdlijn

Koning Lodewijk Napoleon

Napoleon was niet tevreden met raadpensionarisTijdens de Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden de belangrijkste en hoogste ambtenaar in Holland en West-Friesland , ook wel landsadvocaat genoemd. In 1805-1806 wordt de term gebruikt voor het staatshoofd Schimmelpenninck. Schimmelpenninck. Daarom stuurde hij in 1806 zijn broer Lodewijk Napoleon naar ons land als Koning van Holland. Hiermee werd Nederland voor het eerst een koninkrijk.

Het volk verwachtte niet veel goeds van de nieuwe koning, hij zou immers alleen maar de bevelen van zijn broer opvolgen. Lodewijk Napoleon deed dat inderdaad, maar probeerde daarnaast zo veel mogelijk voor de Hollanders te doen. Hij bracht een verzameling kunstwerken bij elkaar en richtte het Koninklijk Museum op. Dit museum bestaat nog steeds in Amsterdam als het Rijksmuseum. Ook leerde Lodewijk Nederlands en was hij betrokken bij het wel en wee van zijn onderdanen.

Zijn Nederlands was echter niet zo goed. Hij schijnt gezegd te hebben: Iek ben konijn van Holland, in plaats van: ik ben koning van Holland!

Lodewijk hield meer van zijn koninkrijk Holland dan van Frankrijk. Napoleon was hier niet blij mee en ontsloeg Lodewijk in 1810.

Portret van Lodewijk Napoleon Bonaparte (1778-1846), koning van Holland (1806-1810), zittend te paard. De koning heeft een steek met veren op zijn hoofd en is gekleed in een koningsmantel. Prent door I. Carduin, 1810, Haags Gemeentearchief