Zoeken
Zoeken
Filter op thema
Bestuur Cultuur Techniek Arm/Rijk Wonen Hagenaars

Bekijk tijdlijn

Een nieuw ministerie

Door de Grondwet van 1848 was het landsbestuur gewijzigd, hierdoor waren er steeds meer ambtenaren nodig. Dichtbij het regeringscentrum, het Binnenhof, werden gebouwen gebouwd waar deze ambtenaren konden werken. Aan het Plein werd in 1883 het Ministerie van Justitie geopend.

De architect C.H. Peters maakte het ontwerp voor het gebouw. Hij bouwde in de stijl van de Hollandse RenaissanceRenaissance betekent: wedergeboorte. Onder het kunsthistorische begrip renaissance wordt verstaan het weer toepassen van de bouwkunst van de Klassieke Oudheid (Grieken en Romeinen). Dat gebeurde vanaf 1400 al in Italië. Pas vanaf 1550 komt deze bouwkunst ook in Nederland voor. De Nederlandse bouwmeesters maken daarbij gebruik van natuursteen maar ook van het typisch Hollandse product baksteen. Vooral de voorgevels van gebouwen worden gebouwd van deze materialen. Omdat het door het gebruik van baksteen in combinatie met natuursteen een typisch Hollandse vertaling van de klassieke bouwkunst is, wordt deze bouwstijl de Hollandse renaissance genoemd. Een eenvoudig maar goed voorbeeld van deze bouwstijl in Den Haag is het Pageshuis op het Lange Voorhout. uit de late 16de en vroege 17de eeuw. Dit kan je zien aan de horizontale lijnen in de gevel en het gebruik van baksteen en natuursteen. Deze bouwstijl wordt daarom ook wel Neorenaissance genoemd, de nieuwe Renaissance.
Het gebouw is nu niet meer in gebruik als Ministerie van Justitie. Maar aan de beelden kun je toch nog steeds zien wat de oude functie van het gebouw was. Zo is de godin van de rechtvaardigheid, Justitia, afgebeeld met haar symbolen: het zwaard en de weegschaal. Maar je vindt ook de namen van de bekende rechtsgeleerde Hugo de Groot en de staatsman Thorbecke in de gevel.

Ministerie van Justitie aan het Plein in 1912. Foto SOGZ, verzameling Haags Gemeentearchief.