Zoeken
Zoeken
Filter op thema
Bestuur Cultuur Techniek Arm/Rijk Wonen Hagenaars

Bekijk tijdlijn

Op de vlucht voor de geuzen

Op 1 april veroverden de geuzenMensen die zich verzetten tegen de Spanjaarden, later gebruikten ook andere mensen dit woord als teken van verzet. Den Briel. Daarna kozen veel Hollandse steden de zijde van de geuzen en Willem van Oranje tegen de Spanjaarden. LandvoogdMan die in naam van de koning het land regeert. Alva probeerde die steden weer terug te veroveren.

De Hagenaars waren bang dat hun dorp zonder muren en grachten wel eens een makkelijk doelwit kon worden van de twee strijdende partijen. Daarom vluchtten veel Hagenaars naar Utrecht en Delft, steden die wel stadsmuren hadden. Het Hof van HollandDe belangrijkste rechtbank van de provincie Holland met standplaats Den Haag. en de RekenkamerHet 'Ministerie van Financiën' van de provincie Holland met als standplaats Den Haag. verhuisden ook uit angst naar Utrecht. De geuzen trokken inderdaad in datzelfde jaar het halfverlaten Den Haag binnen.

De veroveraar van Den Briel: opperbevelhebber van de geuzenvloot Willem van der Marck, heer van Lumey. Collectie Nationaal Archief.