Zoeken
Zoeken
Filter op thema
Bestuur Cultuur Techniek Arm/Rijk Wonen Hagenaars

Bekijk tijdlijn

Beeldenstorm

In 1566 waren veel mensen ontevreden over de harde vervolgingen van de protestantenMensen die zich in de 16de eeuw afsplitsten van de katholieke kerk. Ook mensen die in latere tijd naar een niet-katholieke kerk gingen, worden portestanten genoemd.. Ook was er veel armoede. Daarom werden in tientallen steden kerken en kloosterEen plaats waar monniken of nonnen samenleven afgezonderd van de gewone mensen om zich geheel aan de godsdienst te wijden. Kloosters speelden een belangrijke rol bij de verspreiding van het christendom.s geplunderd.

Groepen woedende mensen stalen kostbare voorwerpen en sloegen altaren, beelden en grafmonumenten aan stukken. Deze gebeurtenissen noemen we de Beeldenstorm.

Op 15 augustus sloeg ook in Den Haag de vlam in de pan. In de kerk van het dominicanerklooster aan het Lange Voorhout (nu de Kloosterkerk) werden de meeste vernielingen aangericht. Heel actief daarbij was ene Adriaen Lievens, die even was vergeten dat hij als knechtHelpers van de schout. van de schoutHoofd van de politie. de orde moest bewaken. Hij sloeg met een hamer allerlei beelden en kostbaarheden kapot.

Een deel van een vernield grafmonument uit de Kloosterkerk. Collectie afdeling Archeologie.