Zoeken
Zoeken
Filter op thema
Bestuur Cultuur Techniek Arm/Rijk Wonen Hagenaars

Bekijk tijdlijn

Elke straat een buurt

Vanaf de 16de eeuw richtten Hagenaars die in dezelfde straat woonden, vaak een vereniging op die buurt werd genoemd. Zo'n buurt noemden zij meestal gewoon naar de straat, zoals de Vlamingstraatsbuurt of de Plaatsbuurt.

De bewoners van de Vijverberg en het Voorhout en omgeving noemden hun buurt de Illustre Parelbuurt omdat er zoveel rijke Hagenaars woonden en lid waren. Niet iedereen in de straat kon lid worden. Je moest namelijk contributie betalen en dat was voor sommige mensen te duur. De leden van een buurt kozen een bestuur, dat de rechten en plichten van de leden in een buurtbrief moest vastleggen. Dit bestuur moest zorgen voor rust en orde in de buurt en bemiddelde bijvoorbeeld bij burenruzies.

Verder waren de leden verplicht bij de begrafenis van een buurtgenoot mee te lopen in de stoet of de doodskist te dragen. Minstens eenmaal per jaar werd er een groot buurtfeest gegeven. Zo'n feest duurde soms wel drie dagen en bestond bijna alleen maar uit eten en drinken. In 1816 hief het gemeentebestuur de buurten op.

Buurtpenning voorzijde.
Buurtpenning achterzijde.