Zoeken
Zoeken

Willem IV

Prins van Oranje, vorst van Nassau-Dietz, stadhouder van Groningen, Friesland en Gelderland, algemeen erfstadhouder
1711-1751

Willem Carel Hendrik Friso was de zoon van de stadhouder van Groningen en Friesland Johan Willem Friso van Nassau-Dietz en Marie Louise van Hessen-Kassel. Zijn vader was een achterneef van de stadhouder-koning Willem III. Na de dood van Willem III was Johan Willen Friso de nieuwe prins van Oranje geworden. Willem IV werd in 1711 geboren, anderhalve maand nadat zijn vader was verdronken bij het oversteken van het Hollands Diep. Hij bracht zijn jeugd door in Friesland.

In 1734 trouwde hij in Londen met de Engels prinses Anna van Hannover. Al in 1721 waren de onderhandelingen over dit huwelijk begonnen!

In 1747 raakte ons land betrokken bij een oorlog tussen Frankrijk en Oostenrijk. De Fransen bezetten de Zuidelijke Nederlanden (het huidige Belgiƫ) en trokken door naar Zeeuws-Vlaanderen. In Zeeland en andere gewesten ontstond paniek. Daarom werd Willem Carel Hendrik Friso als Willem IV benoemd tot stadhouder. Hij verhuisde van Leeuwarden naar Den Haag.

Willem IV stierf op 2 oktober 1751 in Den Haag. Hij werd in 1752 begraven in de Koninklijke grafkelder in de Nieuwe Kerk in Delft.

Portret van Willem IV door Hans Hysing, Rijksmuseum Amsterdam