Zoeken
Zoeken

Willem II

Koning der Nederlanden
1792-1849

Willem Frederik George Lodewijk was de oudste zoon van koning Willem I en Wilhelmina van Pruisen. Hij groeide op aan het Pruisische hof. Toen de Fransen in 1795 zijn vaderland binnentrokken, waren zijn ouders en grootouders gevlucht naar het buitenland. Willem was toen pas drie jaar. In de jaren die volgden, werd hij opgeleid tot militair. In 1813 keerde hij terug naar de Nederlanden met zijn vader, die hier in 1815 koning werd.

Tijdens de Slag bij Waterloo (1815) vocht Willem met de Engelsen tegen Napoleon. Omdat hij gewond was teruggekeerd, kreeg hij de bijnaam de ‘Held van Waterloo’. In 1816 trouwde Willem met de Russische tsarendochter Anna Paulowna. Ze woonden in het Paleis aan de Kneuterdijk en kregen vijf kinderen.

In 1840 volgde Willem zijn vader op als Koning Willem II. De nieuwe grondwet van Thorbecke (1848) verkleinde de Koninklijke macht van Koning Willem I. Willem ging niet zomaar met een nieuwe grondwet akkoord. Maar het waren onrustige tijden en uit vrees voor zijn eigen positie stemde hij in met de inperking van zijn macht. Koning Willem II stierf in 1849 en werd opgevolgd door zijn zoon Koning Willem III. Hij is begraven in de Koninklijke grafkapel in de Nieuwe Kerk in Delft.

Koning Willem II