Zoeken
Zoeken

Willem-Alexander

Koning der Nederlanden
1967

Willem-Alexander Claus George Ferdinand is de oudste zoon van Prinses Beatrix en Prins Claus. Hij is geboren op 27 april 1967 in Utrecht. Tot zijn veertiende woonde Willem-Alexander op Kasteel Drakensteyn in de Lage Vuursche. In 1980 werd zijn moeder koningin, en een jaar later verhuisde het gezin naar Den Haag. Daar, en in Groot-Brittanniƫ, heeft Koning Willem-Alexander op de middelbare school gezeten. Nadat hij zijn dienstplicht vervulde bij de Koninklijke Marine, begon de koning met de studie geschiedenis in Leiden. Hierna volgden verschillende werkzaamheden op het gebied van sport, water (in Nederland, zoals waterstand) en het leger.

Op 2 februari 2002 (2-2-2002) trouwde Willem-Alexander met de Argentijnse Maxima Zorreguieta in Amsterdam. Zij gingen wonen op het Noordeinde 66 in Den Haag. In 2003 zijn zij verhuisd naar de Eikenhorst op landgoed De Horsten in Wassenaar. In 2019 verhuisden zij terug naar Den Haag naar paleis Huis ten Bosch. Samen hebben zij drie kinderen: Catherina-Amalia (2003), Alexia (2005) en Ariane (2007). Alle prinsesjes zijn in Den Haag geboren.

Op 30 april 2013 is Willem-Alexander zijn moeder opgevolgd als Koning der Nederlanden, de eerste koning na 123 jaar. Zijn betovergrootvader Willem III was voor hem de laatste koning.

Staatsieportret Koning Willem-Alexander met koningsmantel, foto Koos Breukel, RVD