Zoeken
Zoeken

Louise de Coligny


1555-1620

Louise de Coligny was een dochter van de vooraanstaande franse Hugenoot Gaspard, graaf van de Coligny en Charlotte de Laval.
Op 26 mei 1572 trouwde zij op 17-jarige leeftijd met Charles de Téligny, een protestantse diplomaat. Nadat haar man en haar vader tijdens de Bartholomeusnacht (24 augustus 1572) voor haar eigen ogen waren vermoord, vluchtte zij naar Zwitserland.

Op 12 april 1583 trouwde zij met prins Willem van Oranje. Zij kregen één zoon Frederik Hendrik. Op 10 juli 1584 werd Willem van Oranje vermoord door Balthasar Gerards en was Louise voor de tweede maal weduwe geworden.

Na de dood van Willem van Oranje woonde Louise in Vlissingen en later in Middelburg. Op verzoek van haar stiefzoon prins Maurits verhuisde Louise in 1591 met haar zoon Frederik Hendrik naar Den Haag. Zij woonden vlak bij het Binnenhof in Paleis Noordeinde. Omdat zij in de Nederlanden vanwege haar Franse afkomst niet erg populair was verbleef Louise ook vaak in Frankrijk. Op 13 november 1620 overleed zij in Fontainebleau, ruim een half jaar later werd ze bijgezet in de Nieuwe Kerk in Delft.

Louise de Coligny, gravure van Willem Jacobsz. Delff naar een portret van Michiel Jansz. van Mierevelt, 1627. Museum Boymans van Beuningen Rotterdam