Zoeken
Zoeken

Juliana

Koningin der Nederlanden 1948-1980
1909-2004

Op 30 april 1909 werd Juliana Louise Emma Marie Wilhelmina geboren. Ze was het enige kind van koningin Wilhelmina en prins Hendrik. Alle Oranjeaanhangers waren blij dat er alsnog een troonopvolger was geboren.
In 1937 trouwde Juliana met de Duitse prins Bernhard van Lippe-Biesterfeld. Zij kregen vier dochters, Beatrix, Irene, Margriet en Christina.

Aan het begin van de Tweede Wereldoorlog, in 1940, vluchtte koningin Juliana met haar man en twee dochters naar Engeland. Van hieruit gingen ze naar Canada, waar zij de rest van de oorlog woonden. In Canada werd in 1943 prinses Margriet geboren. Na de oorlog in 1947 kregen prinses Juliana en prins Bernhard een vierde dochter: prinses Christina.

In 1948 deed Koningin Wilhelmina afstand van de troon. Zij was toen vijftig jaar koningin geweest. Juliana volgde haar op. Door haar informele houding was Koningin Juliana erg geliefd onder het volk. Juliana en haar gezin woonden niet in Den Haag, maar in Baarn in Paleis Soestdijk.

In 1980 deed Koningin Juliana afstand van de troon. Ze werd opgevolgd door haar dochter Beatrix. Juliana droeg sindsdien opnieuw de titel ‘prinses’. In 2004 overleed prinses Juliana. Zij was toen al lang geen koningin meer. Zij is begraven in de Koninklijke grafkapel in de Nieuwe Kerk in Delft.

Officieel staatsieportret van Koningin Juliana en regalia. ANP PHOTO BENELUX PRESS