Zoeken
Zoeken

Henriëtte Catharina

Prinses van Oranje
1637-1708

Henriëtte Catharina was de derde dochter van stadhouder Frederik Hendrik en Amalia van Solms.

Toen zij vijf jaar oud was werd zij verloofd met met de negenjarige Enno Lodewijk van Cirksena, erfgraaf van Oost-Friesland (1632-1660). Maar toen Henriëtte Catharina zeventien jaar oud was weigerde zij om ook echt met hem te trouwen en werd de verloving verbroken.

Uiteindelijk trouwde ze in 1659 trouwde met Johan George II, de erfprins van Anhalt-Dessau. Toen Johan George II in 1660 zijn vader opvolgde als vorst van Anhalt-Dessau, schonk hij zijn vrouw onder andere het dorp Nischwitz. Zij liet het helemaal opnieuw inrichten met rechte straten rondom een vierkant marktplein. Nischwitz werd naar Henriëtte Catharina's familie vernoemd: in 1673 verscheen voor het eerst de nieuwe naam Oranienbaum en zo heet het stadje tegenwoordig nog steeds.
Henriëtte Catharina en Johan George kregen acht dochters en twee zoons, van wie drie dochters en een zoon jong zijn gestorven.
Op 4 november 1708 overleed Henriëtte Catharina in Oranienbaum. Ze werd begraven in de Schloss- und Stadtkirche H. Maria in Dessau

Henriëtte Catharina