Zoeken
Zoeken

Frederik van Oranje-Nassau

Prins der Nederlanden, prins van Oranje-Nassau
1797-1881

Willem Frederik Karel, was de tweede zoon van de latere koning Willem I en Wilhelmina van Pruisen.
Prins Frederik werd in Berlijn geboren. Zijn ouders waren op dat moment door de PatriottenPatriotten waren tegenstanders van de stadhouder en de regenten in het Nederland aan het einde van de achttiende eeuw. Zij wilden minder macht voor de stadhouder en de regenten en meer democratie. uit Nederland verdreven. Hij groeide op aan het hof van zijn grootvader Frederik Willem II van Pruisen.

Prins Frederik trouwde in 1825 met zijn nicht prinses Louise van Pruisen. Net als zijn vader en grootvader trouwde hij dus met een Pruisische prinses, en net als zijn vader met zijn nicht. Zij kregen vier kinderen.

In 1826 benoemde koning Willem I zijn tweede zoon tot commissaris-generaal van het Ministerie van Oorlog. Nadat zijn broer Willem II in 1840 koning werd stopte Frederik met zijn militaire en politieke werk. In 1849 benoemde zijn neef koning Willem III hem tot inspecteur-generaal der Krijgsmacht. Hij bleef dat bijna 20 jaar. Frederik overleed in september 1881, 84 jaar oud. Hij is begraven in de Nieuwe Kerk in Delft.

Prins Frederik