Zoeken
Zoeken

Willem VI

Graaf van Holland 1404-1417
1365-1417

Willem VI was de zoon van Albrecht van Beieren en Margaretha van Brieg. Zijn vader was sinds 1347 hertog van Beieren-Straubing en verving na 1358 graaf Willem V, de krankzinnig geworden broer van Albrecht van Beieren.

In zijn jeugd was Willem VI hij veel in Parijs. Na 1378 verbleef hij vaker in Den Haag. Hij kreeg zelfs een eigen appartement op het Binnenhof. Voordat Willem graaf werd, had hij de bijnaam Willem van Oostervant. Deze naam dankte hij aan het kleine Franse graafschapje Ostrevant, dat hij in 1385 van de Franse koning kreeg.

Beroemd is zijn huwelijk, het zogenaamde 'Dubbelhuwelijk van Kamerijk' in 1385. Albrecht van Beieren liet zijn zoon en opvolger Willem van Oostervant en zijn dochter Margaretha trouwen met de kinderen van Filips de Stoute, hertog van Bourgondië. Willem van Oostervant trouwde met de 11-jarige Margaretha van Bourgondië. Zij kregen één dochter: Jacoba van Beieren.

Willem was een vechtersbaas en dol op riddertoernooien. Hij reisde er zelfs voor naar Engeland.

Omstreeks 1390 koos Willem van Oostervant aan het hof in Den Haag partij tegen zijn vader. Nadat er doden waren gevallen, week Willem tijdelijk uit naar Henegouwen. In 1394 verzoende hij zich met zijn vader en kon hij terugkeren naar het hof in Den Haag.

In de periode 1396-1401 ondernam Willem van Oostervant met zijn vader Albrecht van Beieren drie grote veldtochten en een kleinere expeditie naar Friesland. Uiteindelijk kwam het in 1401 tot een wapenstilstand.

Albrecht van Beieren overeed op 16 december 1404. Willem van Oostervant volgde hem op als Willem VI, graaf van Holland, Zeeland en Henegouwen.

Graaf Willem VI verbleef tot aan zijn dood vaak in Den Haag. Soms kwam zijn vrouw met hun dochtertje Jacoba naar Den Haag, maar Margaretha woonde liever in Henegouwen.

Graaf Willem VI overleed op 31 mei 1417. Hij werd begraven in de kerk van de Minderbroeders in Valenciennes in Henegouwen (nu Noord-Frankrijk).

Collectie Haags Historisch Museum guillaume_iv_de_hainaut.png