Zoeken
Zoeken

Willem IV

Graaf van Holland van 1337-1345
1317-1345

Willem IV was de zoon vanWillem III, graaf van Holland, Zeeland en Henegouwen en gravin Johanna van Valois. Hij werd opgevoed aan het Henegouwse hof in Valenciennes. De stad Valenciennes ligt tegenwoordig in Noord-Frankrijk.

Hij trouwde in 1336 met Johanna van Brabant, dochter van Jan III, hertog van Brabant en Maria van Evreux, een kleindochter van de Franse koning.

Graaf Willem IV en Johanna van Brabant kregen maar één zoon Willem, die op zeer jonge leeftijd stierf.

Zijn zussen waren met machtige Europeanen getrouwd. Zijn zus Margaretha trouwde met Lodewijk de Beier, de hertog van Beieren, die in 1328 zelfs keizer van het Duitse rijk werd. In 1328 trouwde een andere zus, Philippa, met de Engelse koning Edward III.

Graaf Willem IV was een echte vechtjas. In het graafschap Holland merkten de inwoners niet veel van de oorlogen. De meeste oorlogen van graaf Willem IV vonden namelijk ver buiten het graafschap Holland plaats. Hij steunde bijvoorbeeld zijn zwager de Engelse koning Edward III. De inwoners van het graafschap Holland moesten wel steeds meer belasting betalen.

Graaf Willem IV nam ook deel aan kruistochten. Driemaal ging de graaf naar Oost-Europa met als doel de inwoners van Litouwen en Pruisen te dwingen christenen te worden. Hij ging eenmaal op pelgrimstocht naar Jeruzalem, na zijn veilige thuiskomst in 1343 wordt een groot feest in Den Haag gehouden. Ook deed Willem IV graag aan riddertoernooien mee.

In 1344 voerde hij dichter bij huis strijd. Hij belegerde de stad Utrecht. De Hollanders betaadlen een flink deel van de kosten van deze oorlog. Ook de andere militaire avonturen van graaf Willem IV kostten de Hollanders veel geld.

In 1345 begon graaf Willem IV een nieuwe veldtocht, nu tegen de Friezen. Tijdens deze veldtocht werd de graaf op 26 september 1345 gedood bij Warns in de buurt van het Friese stadje Staveren. Zijn lichaam werd overgebracht naar het Friese klooster Bloemkamp bij het Friese dorpje Hartwerd.

Johanna van Brabant was nu weduwe. Zij wilde in 1345 haar man graaf Willem IV niet opvolgen. Willem IV werd daarom opgevolgd door zijn zus, Margaretha. Hierdoor stierf het Henegouwse huis uit en begon het Beierse Huis.

Het lijk van graaf Willem IV bleef meer dan vijftig jaar in het klooster in Friesland. In 1396 besloot Albrecht van Beieren, de zoon van Margaretha van Beieren en sinds 1389 graaf van Holland, Zeeland en Henegouwen opnieuw op veldtocht naar Friesland te gaan. Hij versloeg de Friezen en vond het lijk van zijn oom terug. De graaf nam het dode lichaam van zijn oom mee terug naar Valenciennes in Henegouwen. Hier werd graaf Willem IV in 1396 begraven.

Collectie Haags Historisch Museum guillaume_ii_de_hainaut.png