Zoeken
Zoeken

Margaretha van Beieren

Hertogin van Bourgondië van 1404-1419
1363-1424

Margaretha was de dochter van Albrecht van Beieren en Margaretha van Brieg. Haar vader was sinds 1347 hertog van Beieren-Straubing. Na 1358 verving hij zijn broer graaf Willem V, als graaf van Holland.

Beroemd is haar huwelijk, het zogenaamde 'Dubbelhuwelijk van Kamerijk' op 12 april 1385. Haar vader, Albrecht van Beieren, liet haar trouwen met de zoon van Philips de Stoute, hertog van Bourgondië. Zijn zoon en opvolger, Willem van Oostervant trouwde met de dochter van Philips de Stoute. Door dit Dubbelhuwelijk kreeg het graafschap Holland een sterke band met het hertogdom Bourgondië.

Jan, de man van Margaretha volgde in 1404 zijn vader op als hertog van Bourgondië en in 1405 zijn moeder als graaf van Vlaanderen. Jan had als bijnaam 'Jan zonder Vrees', was een van de machtigste vorsten in Europa. Margaretha was vaak in Vlaanderen als vervanger voor haar man. Jan voerde ook strijd om de macht in Frankrijk. In 1409 stelde hij Margaretha aan als zijn vervanger in Bourgondië.

Margaretha en Jan kregen acht kinderen, waarvan zeven dochters en één zoon: Philips de Goede. Jan zonder Vrees werd in 1419 na een aanslag gedood. Margaretha bleef haar hele leven bij hun zoon Philips benadrukken dat hij wraak moet nemen op de daders.

Margaretha stierf in 1423 en is begraven in de beroemde Chartreuse de Champmol, de kerk bij het Kartuizerklooster in Dijon in Bourgondië.