Zoeken
Zoeken

Jan van Bourgondië

Hertog van Bourgondië van 1404-1419
1371-1419

Jan van Bourgondië was de oudste zoon van Filips de Stoute (1342-1404), hertog van Bourgondië en Margaretha van Male (1350-1405).

De ouders van Jan lieten hem trouwen met Margaretha. Zij was de dochter van Albrecht van Beieren, de machtige hertog van Beieren. Ook is haar vader vervanger van de graaf van Holland, Zeeland en Henegouwen.
De zus van Jan (ook een Margaretha) trouwde op dezelfde dag met Willem van Oostervant, de broer van Margaretha van Beieren. Dit was het zogenaamde 'Dubbelhuwelijk van Kamerijk' op 12 april 1385. Door dit Dubbelhuwelijk kreeg het graafschap Holland een sterke band met het hertogdom Bourgondië.

Margaretha en Jan kregen acht kinderen, waarvan zeven dochters en één zoon: Philips de Goede.

In 1396 was Jan de aanvoerder van een kruistocht tegen sultan Bayezid I, die het Hongaarse koninkrijk bedreigde. In de Slag bij Nicopolis (Nikopol in Bulgarije) is hij gevangengenomen. Zijn vader moest een enorm losgeld betalen om hem vrij te kopen. Na deze kruistocht kreeg hij de bijnaam: 'Jan zonder Vrees'.

Na de dood van zijn vader Philips de Stoute in 1404 en zijn moeder Margaretha van Male in 1405 werd Jan zonder Vrees een machtige vorst in Europa. Hij was de baas in Bourgondië en Vlaanderen.

Hij voerde strijd om de macht in Frankrijk, waarbij doden vielen. In 1419 werd hijzelf bij een aanslag gedood. Zijn vrouw Margaretha bleef haar hele leven bij hun zoon Philips benadrukken dat hij wraak moest nemen op de daders.

Jan zonder Vrees, hertog van Bourgondië, werd begraven in de beroemde Chartreuse de Champmol, de kerk bij het Kartuizerklooster in Dijon in Bourgondië.

Jan van Bourgondië