Zoeken
Zoeken

Jan I

Graaf van Holland van 1296-1299
1284-1299

Jan I was de enige zoon van graaf Floris V en Beatrix van Vlaanderen die volwassen werd.

Voor zijn zoon Jan regelde graaf Floris V in 1284 direct na zijn geboorte een huwelijk met Elisabeth, de dochter van de Engelse koning en koningin. Floris V koos Engeland als bondgenoot omdat hij de handel tussen zijn graafschap Holland en Engeland wilde beschermen. Met huwelijken tussen de kinderen van de Hollandse graaf en gravin en die van de Engelse koning en koningin wilden ze de band tussen de twee landen nog steviger maken. De Engelse koning Edward I eiste wel dat Jan vanaf zijn zevende jaar naar Engeland kwam voor zijn opvoeding. In augustus 1290 bracht graaf Floris V zijn zoontje naar het Engelse hof.

Graaf Floris V werd in 1296 vermoord. De 12-jarige Jan moest toen zijn vader opvolgen. In november 1296 vertrokken Hollandse edelen naar Engeland om over de terugkeer van Jan naar het graafschap Holland te spreken. Op 7 januari 1297 trouwde Jan in de Engelse stad Ipswich met de 14-jarige Elisabeth, de dochter van de Engelse koning Edward I.

De jonge graaf Jan I keerde eind januari 1297 zonder zijn vrouw terug naar Holland. Zijn vrouw kwam later dat jaar naar Holland. Uit Engeland nam graaf Jan twee Engelse edelen voor zijn grafelijke raad mee.

Graaf Jan I kwam geheel onder de invloed van de machtige edelman Wolfert van Borselen te staan. Hij droeg aan hem zelfs het bestuur van het graafschap Holland over tot aan zijn 25ste verjaardag. Maar Wolfert van Borselen was niet populair in Holland. Hij werd zelfs in 1299 in Delft vermoord.

Graaf Jan I vroeg daarom zijn neef Jan van Avesnes naar Holland te komen en hem te helpen als raadgever. Op 27 oktober 1299 droegen graaf Jan I en gravin Elisabeth het bestuur over het graafschap voor een periode van vier jaar over aan Jan van Avesnes.

Twee weken later, op 10 november 1299, kwam graaf Jan I plotseling te overlijden, vermoedelijk aan dysenterie. Hij was toen 15 jaar oud. Hij werd begraven in het klooster van Rijnsburg.

Graaf Jan I en gravin Elisabeth habben geen kinderen. Het Hollandse gravenhuis was uitgestorven. Met de komst van Jan van Avesnes begon het Henegouwse huis.

Collectie Haags Historisch Museum janivanholland.jpg