Zoeken
Zoeken

Aleida van Holland

Voogdes van Floris V van 1258-1263
ca. 1234-1284

Aleida van Holland, ook bekend als Aleida van Avesnes werd geboren als dochter van graaf Floris IV van Holland, en Machteld van Brabant. Zij was een jongere zus van graaf Willem II en een tante van Floris V.

Graaf Willem II liet Aleida trouwen met Jan I van Avesnes, graaf van Henegouwen. Hij wilde namelijk een bondgenoot krijgen in zijn strijd tegen Vlaanderen. Omdat het huwelijk van de ouders van graaf Jan I ongeldig was verklaard, kon Jan geen graaf van Vlaanderen worden. Hij kon nog wel graaf van Henegouwen zijn. Om toch het het graafschap van Vlaanderen in zijn bezit te krijgen, wilde Jan I steun krijgen van graaf Willem II. Maar dit mislukte. Jan I van Avesnes stierf in 1257. Aleida en Jan hadden wel zeven kinderen gekregen.

Aleida's broer graaf Willem II overleed al in 1256. Hij liet een minderjarige opvolger na: Floris V. In 1258 werd Aleida voogdes over haar neefje. Zij zorgde ervoor dat hij een goede schoolopleiding kreeg. In Vlaanderen bestonden veel bezwaren tegen deze belangrijke rol van Aleida. Zij zocht steun bij Otto II van Gelre. Maar in plaats van haar te helpen, nam hij met geweld het voogdijschap van Aleida over.

Aleida van Holland overleed in 1284. Zij werd begraven bij haar echtgenoot Jan I, in het klooster van de predikheren in Valenciennes in Henegouwen.

In Loosduinen stond een klooster dat door Machteld van Brabant, de moeder van Aleida was gesticht. Na haar dood liet Aleida het klooster veel geld na.