Zoeken
Zoeken
Filter op thema
Bestuur Cultuur Techniek Arm/Rijk Wonen Hagenaars

Bekijk tijdlijn

Terreur in Den Haag

In de jaren zeventig was er nog geen terreurnetwerk van Al Quaeda of IS, maar waren er andere groepen terroristen actief. In Europa kenden wij bijvoorbeeld de IRAIers Republikeins Leger, organisatie die streed voor een Noord Ierland dat onafhankelijk zou zijn van Groot-Brittanië. in Ierland, de ETABaskenland en Vrijheidin Spaans Baskenland, de RAFRote Armee Fraktion in Duitsland en de Rode Brigades in Italië. Deze laatste twee organisaties wilden het kapitalisme vernietigen en een wereldrevolutie voor alle onderdrukte volkeren.

Ook in Japan was zo'n groep actief: het Japanse Rode Leger. Zij bleven echter niet alleen in Japan, maar kwamen naar Europa en het Midden Oosten. Op vrijdag 13 september (!) 1974 gijzelden drie terroristen van deze groep elf mensen op de Franse ambassade aan het Korte Voorhout, onder wie de ambassadeur. Drie agenten die op een melding van verdachte toestanden bij de ambassade afkwamen, werden direct beschoten. Twee van hen raakten daarbij ernstig gewond. De terroristen eisten de vrijlating van een in Frankrijk opgesloten medestrijder.

Na dagenlange onderhandelingen mochten zij vrij vertrekken en kregen zij 300.000 dollar mee. Op de foto zien we de Franse ambassadeur en een tweede gijzelaar met een van de Japanners naar een arrestantenwagen lopen.
Intussen was de buurt rond de ambassade afgezet, zodat allerlei winkels, restaurants en de Koninklijke Schouwburg hun deuren moesten sluiten. De situatie was zelfs zo ernstig dat de koningin op Prinsjesdag (17 september) niet in de Gouden Koets maar in een auto naar het Binnenhof reed.

Een van de drie terroristen is nog steeds op vrije voeten, de andere twee zijn pas na 30 jaar in Japan veroordeeld tot strenge straffen.