Zoeken
Zoeken
Filter op thema
Bestuur Cultuur Techniek Arm/Rijk Wonen Hagenaars

Bekijk tijdlijn

Het uitbreidingsplan van Berlage

In 1908 stelde de architect H.P. Berlage (1856-1934) in opdracht van het gemeentebestuur een uitbreidingsplan voor Den Haag op. Den Haag moest uitgebreid worden omdat de stad vanaf 1870 heel snel gegroeid was: van 90.000 inwoners in 1870 naar ruim 200.000 in 1900.

Vele woonwijken waren toegevoegd, zoals het Zeeheldenkwartier, de Schilderswijk en de Transvaalwijk. Maar zo ongeveer iedereen was het er over eens dat het stratenplan van die wijken nogal saai was. Een enkele keer kwam er een diagonaal lopende straat voor, zoals de Regentesselaan, maar meestal was het toch een herhaling van smalle en rechte straten.

Berlage maakte vervolgens één plan voor het gehele grondgebied van Den Haag. In 1913 is zijn plan uiteindelijk goedgekeurd. Toch is lang niet alles wat Berlage had voorgesteld ook werkelijk uitgevoerd, maar wel een deel. Bijvoorbeeld de Bomenbuurt en Spoorwijk. Verder had Berlage bedacht dat er huizen moesten worden afgebroken voor de aanleg van brede verkeerswegen in de binnenstad (Grote Marktstraat, Jan Hendrikstraat, Torenstraat) en in Scheveningen (Jurriaan Kokstraat). Je kan ook nu nog goed zien dat deze straten behoorlijk wat breder zijn dan de buurstraten uit de Middeleeuwen, zoals de Spuistraat, de Venestraat en de Keizerstraat.

Het uitbreidingsplan van Berlage. Verzameling Haags Gemeentearchief.